Ziua Basarabiei - Biserica Ortodoxa Sfîntul Stefan Cel Mare din Paris

Du-te la conținut

Meniul principal :

Ziua Basarabiei

Actualitati > Activitati culturale

Duminica 27 martie 2011, sàrbàtorità la Paris.

La Paris, ca si în alte orase ale Europei, românii din Basarabia, se aseamànà mult. Fiecare cu grijele si bucuriile lui pe tot parcursul sàptàmînii. Ceea ce-i diosebeste însà, este faptul cum îsi petrec ei duminicile. Pentru enoriasii Bisericii Ortodoxe Sfîntul Stefan cel Mare, duminicile sunt de fiecare data duminicile sufletului - o adevaratà sàrbàtoare.
N-a fost o exceptie, nici duminica de 27 martie 2011, în timpul Sfintei Liturghii, s-a fàcut pomenirea celor càzuti pentru Unirea Basarabiei cu Patria-Mamà. Dupà Slujba Divinà, o bunà parte de enoriasi s-au îndreptat cu familiile lor, spre teatrul "Vers les etoiles", în incinta càruia a avut loc serata celei de a 93-a aniversare a Unirii Basarabiei cu genericul: "Ziua Basarabiei la Paris".
Moderatoarea acestui eveniment ea felicitat pe toti aceasta ocazie, apoi a urmat o prezentare a expozitiei de carte a scriitorului Paul GOMA.

"Un basarabean la Paris" Paul GOMA, SCRISURI.

Trei tineri basarabeni au organizat o masà rotundà: Dumitru VICOL, Marcel MIHAILA, Dorin DUSCEAC. Parintele Valeriu JORNEA, ne-a îndemnat sà fim uniti între noi, sà nu uitàm de unde venim, sà ne pàstràm credinta, limba, traditiile si sà nu uitàm sà transmitem aceste valori copiilor nostri.
A fost o dupà-amiazà cu multe emotii, dar cota maximà a fost cînd în scena au urcat cinci îngerasi, în costume nationale. Cinci fetite, pregàtite de Preoteasa Ludmila JORNEA: Alexandra JORNEA, Beatrice BOTAN, Daniela PASCAL, Christina JORNEA si Ecaterina PASCAL, care cu voci tremuratoare au interpretat: "Limba noastra" de Grigore VIERU, "Cît traim pe acest pàmînt" de Nicolae DABIJA si legendarul "Cîntec de unire". Acest "Cîntec de Unire", a ridicat în picioare persoanele prezente în salà, contopindu-se toate vocile în una singurà. La un moment dat, privind la cei din salà, pe fetele multor s-au vàzut curgînd lacrimi si am înteles cà acest cîntec, este ca o rugà care a ajuns la Dumnezeu.

- A ajuns însà la fiecare dintre noi? - corespondenta Bisericii Sfîntul Stefan cel Mare, Svetlana POSTOLACHI.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal