Sfintele Pasti - Biserica Ortodoxa Sfîntul Stefan Cel Mare din Paris

Du-te la conținut

Meniul principal :

Sfintele Pasti

Actualitati > Activitati religioase

  Cele mai sfinte sarbatori pentru crestinii ortodocsi sunt Craciunul si Pastele.
  Anul acesta la Biserica Sf.Stefan cel Mare din Paris pregatirile pentru sarbatoarea de Paste au început cu mult timp înainte. Parintele Valeriu JORNEA si membrii consiliului bisericii au avut grija de o buna organizare.
  Sîmbata seara la ora 20:00, usile Bisericii deja erau larg deschise. Preoteasa Ludmila ajutata de fetitele ei, imbracate in costume nationale, aranjau cu grija pe mese cozonacii ,pasca si ouale incondeiate, care a doua zi aveau sa fie duse si împartite de catre parinte crestinilor ortodocsi  din inchisori spre a putea ciocni si ei cite un ou rosu si sa spuna : ‘’Hristos a Inviat’’.
  In jurul orei 21:30 totul era pregatit, lumea incepea sa se adune. In ograda bisericii au fost asternute fisii de pelicula ,in caz de ploaie, instalate lumini puternice  de Eugen LEAHU si candele cu lumânari de Constantin BORDEIANU (atit in ograda cit si in jurul bisericii), mesele au fost  aranjate, cozonacii si pasca puse la loc de cinste, luminarile aprinse…
   La ora 22:00 a inceput Slujba Divina. In noaptea aceasta corul bisericii a cintat mai frumos ca oricând. Odata cu ei au cintat si multi din enoriasii prezenti. As vrea sa mentionez aici, ca un vis a Parintelui Valeriu (unul din cele multe) este de a vedea într-o zi cîntînd pe toti cei prezenti in biserica, nu doar corul. Si sunt sigura- acest vis se va împlini.
   Spre miezul noptii au fost scosi si peretii mobili, întrucit biserica devenise neîncapatoare. Desi si în celelalte doua sali nu era prea mult loc. Aici erau mesele încarcate cu bucate si bunataturi pregatite de gospodinele noastre.
Iar la un moment dat toate luminile s-au stins si doar glasul Parintelui, care  îndemna pe credinciosi sa vina si sa primeasca Lumina Lui Hristos care lumineaza tuturor, rasuna calda si plina de o bucurie desavârsita, pe care o împartea tuturor odata cu Lumina.
Apoi cu lumânarile aprinse am iesit sa încojuram Biserica de trei ori cântând troparul
«Învierea Ta Hristoase Mântuitorule ,îngerii o lauda în ceruri si pe noi pe pamânt ne învredniceste,cu inima curata sa Te slavim»
Iar în fata Bisericii’’ parintele ni-a cuprins pe toti cu privirea ,zicind de trei ori : ‘’Hristos a Inviat!"( veste care afost anuntata în mai multe limbi). Raspunsul a venit ferm si marturisitor ‘’Adevarat a Inviat!’’ si fetele oamenilor au devenit mult mai luminoase.  
 E imbucurator faptul, ca la slujba chiar de la ora 22:00 si pina în zorii zilei  au fost prezenti foarte multi tineri si copii, care descopereau cu un entuziasm molipsitor frumusetea acestei deosebite sarbatori pe care o mostenim si o sarbatorim de aproape doua mii de ani, noi crestinii ortodocsi

    Dupa miezul noptii, in ograda bisericii era cam tot atita lume cit si in biserica. Cei care nu au reusit sa vina mai devreme si-au gasit cu greu un loc pentru cosul lor. Multi au venit spre dimineata ,nestiind ca si mine (spre marea noastra rusine) : ce sfintim de fapt- pasca, cozonacii, sau fiinta noastra? Nestiind de fapt ca scopul vietii este îndumnezeirea fiecaruia dintre noi.

   Parintele ne-a citit mesajul de Pasti al Înalt Preasfintitului Iosif,mesaj care ne-a trezit din oboseala care începea sa se instaleze spre dimineata. Ne-a felicitat pe toti cu ocazia Sarbatorii Invierii Domnului, dorindu-ne tuturor mântuire sufleteasca sanatate, lumina  in inimile si casele noastre.

Sa-l rugam, iubiti frati si surori, pe Hristos Cel înviat, sa ne lumineze sufletele pentru a întelege mai desavârsit tainele credintei noastre crestine mostenita de la Hristos prin Sfintii Apostoli, confirmata de Sfintii Parinti  iar astazi traite  de toti cei binecredinciosi
Hristos a Înviat!

Daca toate aceste momente de bucurie a Învierii au fost  traite atât de intens de toti cei prezenti la Bisericaî noaptea de Pasti, se datoreaza în buna parte râvnei si staruintei întregii comunitati  dar în special membrilor fideli ai comunitatii Valentin PLESCA, Veaceslav BOTAN, Alexei MARITOI, Eugen LEAHU, Petru ROSCA, Grigori COJOCARU,Vladimir FETESCU, Veaceslav PASCAL, Victor DARII, Nicolae DRAGOMIR .

Redactor al comunitatii
Svetlana Postolachi

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal