Hramul Bisericii 2012 - Biserica Ortodoxa Sfîntul Stefan Cel Mare din Paris

Du-te la conținut

Meniul principal :

Hramul Bisericii 2012

Actualitati > Activitati culturale

Biserica ortodoxa Sfântul Stefan cel Mare din Paris a sarbatorit Hramul

Biserica ortodoxa Sfântul Stefan cel Mare din Paris a sarbatorit Hramul


Duminică 1 iulie 2012 enoriasii parohiei "Sfantul Stefan cel Mare" din Paris au sarbatorit Hramul bisericii. O sarbatoare deosebit de importanta pentru ca anul acesta s-au implinit 20 de ani de la canonizarea Sfantului Stefan cel Mare de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si 5 ani de la infiintarea parohiei.

Podoabe traditionale înfrumusetau biserica - covorase tesute pe jos, prosoape frumos brodate la icoane, iar pe masa pentru cinstirea Sfantului - colaci frumosi împletiti de o iscusita gospodina (doamna Maria Ciobanu), un ulcioras cu vin curat si coliva unitatii membrilor Bisericii lui Hristos.
Liturghia a început la ora 10 si a fost prezidata de catre Înaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale, slujind împreuna cu un sobor de preoti si diaconi: Preot Protopop Marc-Antoine Costa de Beauregard, parohia L
ouveciennes; Preot Profesor Viorel Sava - facultatea de Teologie Dumitru Stăniloaie din Iasi; Preotul Iosif Dobîrta; Ierodiaconul Grigorie Burac; Diaconul Viorel Gala Nedelcu de la Catedrala din Paris; Diaconul Cristian Suciu ?i Preotul paroh Valeriu Jornea.

Rugaciunea staruitoare a slujitorilor si a întregii comunitati a umplut sufletul celor prezenti de o bucurie cereasca, iar cuvantul Parintelui Viorel Sava de dupa citirea Sfintei Evanghelii a amintit de puterea credintei, îndemnându-i sa se înzestreze cu credinta sutasului.

În timpul Sfintei Slujbe o corala armonioasa a îmbalsamat tuturor sufletul. Corala copiilor care, dupa ce s-au împartasit cu Trupul si Sângele Mântuitorului au bucurat mult întreaga comunitate cu glascioarele lor, asigurându-ne de viitorul Bisericii.

La sarbatoare a fost prezent si Ambasadorul Republicii Moldova în Franta Oleg Serebrian împreuna cu sotia si alti reprezentanti ai Ambasadei.

Înaltpreasfintitul Iosif a vorbit despre credinta, evlavia ?i vrednicia Sfantului Stefan cel Mare, care toate împreuna au facut ca sa fie Bun, Mare si Sfânt.

Dupa cuvantul Mitropolitului enoriasii au inconjurat Biserica cu steaguri, faclii si icoana Sfântului.

Parintele paroh Valeriu Jornea a mul?umit Înaltpreasfintitului Iosif si domnului Ambasador pentru cuvintele de felicitare, iar enoriasilor le-a multumit pentru toate eforturile depuse.

Apoi a urmat un spectacol extraordinar în cinstea Domnitorului, Voievodului si Sfântului Stefan cel Mare, regizat de catre preoteasa Ludmila Jornea. O adevarata surpriza a fost intrarea în scena a artistilor amatori în costume foarte reusite, care au interpretat diferite evenimente din anii domniei lui Stefan cel Mare si Sfânt.
Cântecele au fost interpretate de ansamblul folcloric "Stefan cel Mare" condus de catre Gheorghe Ciumasu, iar la sfârsit cu totii au interpretat testamentul lasat de Stefan cel Mare.

Dupa ce s-au oprit aplauzele zgomotoase Înaltpreasfintitul a binecuvântat crearea Centrului Cultural cu numele ”Sfântul Stefan cel Mare" pentru ca „Biserica noastra stramoseasca întotdeauna a promovat cultura neamului nostru”. Misiunea de presedinte al Centrului Cultural l-a primit preoteasa Ludmila Jornea.

Sarbatoarea a continuat cu o agapa de zile mari de unde nu au lipsit sarmalele, placintele si friptura cu mamaliga si cu brânza. Iar la desert participantii au fost serviti cu muzica populara interpretata de un taraf, membri ai parohiei.
Toti au petrecut cu multa voie buna pâna seara târziu si unicul regret a fost faptul ca nu se putea sarbatori Hramul timp de trei zile, asa cum se fa
cea odată...


 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal