Limba Noastra - Biserica Ortodoxa Sfîntul Stefan Cel Mare din Paris

Du-te la conținut

Meniul principal :

Limba Noastra

Actualitati > Activitati culturale

Sarbatoarea Limba Noastra la Biserica Sfântul Stefan cel Mare din Paris

Duminica 4 septembrie 2011 parohia crestin-ortodoxa "Sfântul Stefan cel Mare" a celebrat prima slujba de dupa vacanta si a marcat sarbatoarea Limba Noastra. Preotul paroh Valeriu Jornea a oficiat Sfânta Liturghie, care a fost urmata de rugaciunea de la început de an scolar pentru toti copiii din comunitate. Preotul a urat elevilor succese în studii, i-a îndemnat sa( învete bine în scolile franceze dar sa nu uite limba româna.

Partea festiva a început cu onorarea tricolorului si a imnului limbii române "Limba Noastra". Preoteasa Ludmila Jornea a evidentiat rolul limbii materne atât în viata de zi cu zi cât si caracterul sau duhovnicesc.

La eveniment a fost prezent Oleg Serebrian, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Franceza care a vorbit de ambele sarbatori din luna august - cei 20 de ani de la declararea independentei Republicii Moldova si de Limba Noastra. Ambasadorul s-a aratat multumit ca Biserica "Sfântul Stefan cel Mare" uneste si animeaza viata basarabenilor din regiunea pariziana, nu numai în plan religios, ci si în plan social si cultural.

Alte persoane care au luat cuvântul si-au exprimat dragostea de neam, limba si simbolurile nationale. Apoi corul copiilor din parohie a prezentat un concert si copiii au recitat mai multe poezii dedicate limbii române. Partea festiva a fost încheiata prin emotionantul recital al artistei Irina Bulai.

Dupa concert toata lumea a fost invitata la o agapa frateasca servita cu delicioase bucate traditionale, într-un decor de "Casa mare" - covoare tesute, prosoape lucrate si busuioc la icoane.

La sfârsit parintele Valeriu a binecuvântat prima sedinta al Consiliului Coordonator al diasporei Republicii Moldova din Franta.

Parohia Înaltarea Domnului si Sfântul Stefan cel Mare are ca preot paroh pe parintele Valeriu Jornea si face parte din Mitropolia Ortodoxa a Europei Occidentale si Meridionale - Patriarhia Româna.
De la înfiintarea parohiei la 21 octombrie 2007 si pâna în prezent aici au fost botezati în jur de 230 de copii, adulti si convertiti, si au fost înregistrate circa 100 cununii.
Pe lânga biserica exista un grup folcloric, o mica biblioteca, se predau cursuri de limba româna pentru copii, cursuri de limba franceza pentru adulti, un studiu biblic, sunt oferite gratuit consultatii juridice.
Slujba de duminica incepe la ora 9.00.

Adresa bisericii este 125 rue de Ruffins, 93100 Montreuil, Frant,a, situl web http://paris5.mitropolia.eu/
Imagi de catre Eugen Leahu

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal