23/02/2015 - Biserica Ortodoxa Sfîntul Stefan Cel Mare din Paris

Du-te la conținut

Meniul principal :

23/02/2015

Fotografii > 2015

                             Trei zile la Sauvagnac

În duminica lasatului sec de carne ,mai multe familii din Parohia Sf.Stefan cel Mare au mers sa cunoasca manastirea de la Sauvagnac pentru o perioada de 3zile .
La manastire maicile asteptau  vacantierii cu masa pregatita  cu bucate gustoase ,ca la mama acasa(sarmale,pârjoale,prajituri,etc)dar si cu bratele pline de  îmbratisari .
 Dupa instalarea rapida în dormitoare ,toata ceata a facut cunostinta cu manastirea.
Oboseala drumului (400de km)a disparut în momentul când Maica Ioana si Pr Valeriu au început sa  vorbeasca despre  lucrarea lui Dumnezeu  pe care o face cu crestinii din aceasta lume secularizata în care traim.
 Dimineata ,la ora 8h00 a început Sfânta Liturghie ,dupa care a urmat micul dejun si organizarea programului pe toata durata sederii la manastire:
 Maica Ioana împreuna cu toti barbatii mai mari si mai mici aveau de lucru în gradina (sa taie copaci uscati ,sa sape ,si sa faca si alte lucrari gospodaresti ;
 Maica  Ecaterina a încadrat copiii cu o blândete si o maiestrie  extraordinara în cadrul atelierului de iconografie .Dibacia,iscusinta si multa rabdare a maicii  cu copiii a dat bogate  roade ,cu icoane frumos lucrate  de catre copiii foarte atenti la îndrumarile "profesorului"talentat.
 Un alt atelier mai special ,organizat si animat de mamicile copiilor a avut mare succes ,mai ales ca rezultatul era gustat imediat-pregatirea bucatelor :ciorbite ,coltunas,mamaliga,placinte, mâncre  la ciaun ,clatite si alte bunatati mult apreciate de toata obstea ,care devenise destul de mare.
  Jocurile copiilor pline de voiosie si de imaginatie ,care uneori  debordau pâna în curtile vecinilor au transformat "parizienii"în copii cu obraji rosii de la tara .Iar plimbarile de dupa- amiaza în padure au facut sa vina primavara mai devreme ...
 Asa s-au desfasurat  toate cele 3 zile :cu soare ,cu spor ,cu ceata ,cu voie buna ,cu rugaciune  seara la vecernie pentru a multumi lui Dumnezeu pentru  toate câte ne-a daruit în fiecare clipa din viata noastra .
 Si rugaciunea s-a simtit si mai mult de fiecare-n parte aici în manastirea de la Sauvagnac ,unde multi au citit pentru prima data la strana ,îndemnati de Maica Ioana  .
Dupa cuvântul de învatatura ,legat de Evanghelia zilei ,era masa de seara ,dupa care urma hrana duhovniceasca  cu maicile si cu Pr Valeriu ,pâna noaptea târziu .
 Miercuri dimineata ,fiind zi aliturgica ,s-a facut numai rugaciunile diminetii  împreuna cu rugaciunile Sf Efrem Sirul ,dupa care a urmat explicatia Dumnezeiestii Proscomedii  pe întelesul tuturor .Pr Valeriu a explicat fiecare moment al înfaptuirii proscomediei  din punc de vedere istoric,liturgic si practic .
 Toate aceste momente ne-au apropiat mult de maicute ,de manastire ,unii de altii si cel mai important ne-au apropiat de Dumnezeu .
Timpul s-a scurs foarte repede si când a venit momentul de plecare ,toata lumea a facut aceeasi promisiune ,de a reveni la Manastirea de la Sauvagnac ,loc unde afli în mod tainic ,dar sigur  cum sa te apropii de Dumnezeu .
 Multumim maicutelor Ioana si Ecaterina ,pentru dulceata cu care ne-au primit,ne-au gazduit si ne-au daruit .
P.S. Pentru a ne apropia de Dumnezeu ne pregatim cu mai multa râvna cu post  milostenii si  cu rugaciune  asa cum ne-au îndrumat maicutele noastre dragi de la Sauvagnac.
                    Preoteasa Ludmila
Impresii :
Gheorghita- 7ani « Mi-a placut mult la Sauvagneac În primul rând pentru ca mergeam în fiecare dimineata cu Pr Valeriu la rugaciune .De mult timp îmi doream sa petrec mai mult timp alaturi de parinte .
Mi-am facut prieteni noi cu care m-am jucat în" cetate" si cu care am construit o cabana .Mâncarea a fost foarte gustoasa .
A fost atât de bine ,ca nici nu mi-au lipsit parintii si nici de jocurile video n-am avut nevoie .Mi-asi dori sa merg în toate vacantele împreuna  cu sora mea mai mare .
Larisa MINOV (mama Janei si a Mirabelei) :Am fost surprinsa sa descopar o lume unde timpul se opreste ,ora nu mai conteaza si unde adolescentii se joaca cu copii de trei ani în acelasi joc de copii ,fara ca sa reclame accesul la internet sau la televizor .
Multumesc maicutelor ,care se opreau din lucru pentru a ne raspunde cu seninatate la numeroasele noastre întrebari .Revenind acasa ,lucrurile le privim cu totul diferit ;
Tin sa multumesc Pr Valeriu si maicilor pentru organizarea acestei lecuiri sufletesti .
Oleg GRAMATCHI :"Multumim frumos Mitropoliei ca a creat aceasta Manastire extraordinara din toate punctele de vedere .Fiecare plecare a mea acolo nu e în zadar ,caci eu ma întorc înapoi  cu suflet  usor fiind ca el se umple acolo numai cu nectarul Ortodoxiei noastre ,care izvoraste  de la  maicile noastre si de la locul Binecuvântat .
Vladislav-11ani Mi-au  placut  comoditatile create :camere luminoase si calde .Dragostea maicilor pentru copii ,si activitatile organizate .Vreau sa mai vin la Sauvagnac  si în urmatoarele  vacante ;
Bunicul Vasile Multumesc lui Dumnezeu pentru ca am ajuns sa vad acest loc binecuvântat un adevarat izvor dataor de viata .
Anastasia 7ani Mi-s foarte dragi maicutile,sunt atât de blânde si de dulci la fel ca si dulceata de cirese pe care am gustat-o la manastirea  de la Sauvagneac.Astept cu nerabdare vacanta pentru a regasi maicutele mele preferate: pe maica Ioana cu îmbratisarile ei ferbinti si pe maica Ecaterina cu care am lucrat la o icoana si pe ca re trebuie s-o terminam împreuna .
Ina mama Anastasiei si a lui Vladislav:Datorita maicilor Ioana si Ecaterina ne-am simtit asa de bine de parca am fi fost acasa cu o mare exceptie -aici am avut  rugaciunea si Sfânta Liturghie  ,am fost  tot timpul în casa lui Dumnezeu.
Ludmila mama lui Alex:Manastirea de la Sauvagnac este un loc perfect pentru copii ,aici ei sunt liberi si în siguranta.
Manastirea Sauvagneac ne-a acordat ocazia de a petrece un sejur de neuitat în sânul Bisericii.
Familia lui Ion ANDREUTA :Pentru mine timpul petrecut la Manastirea  Sauvagneac  a fost ca o întoarcere în copilarie (activitatile pe care le-am facut:sapatul în gradina ,greblatul ,taiatul lemnelor si altele )Noi suntem majoritatea crescuti la tara si aceste momente în contact cu natura ,la aer curat ne-au deconectat de oras -prilej de odihna trupeasca ,dar si mai mult sufleteasca .
 A fost minunat sa începi ziua cu Sfânta Liturghie si seara sa multumim  pentru toate lui Dumnezeu cu rugaciunea de seara de la vecernie  ,sa ascultam predicile si cuvintele pline de învatatura ale Pr Valeriu si al Maicilor .
Mi-a placut foarte mult ,armonia ce era între frati  o întelegere si o ambianta de nedescris .
Tin sa multumesc maicilor si mamicilor care au pregatit bucate foarte gustoase .
Asteptam cu nerabdare urmatoarea ocazie penrtru a merge la Manastirea de la Sauvagneac .
Familia Mereuta :Petrecând acele clipe la Manastirea Sauvagneac ,am simtit o liniste si o caldura sufleteasca  în inima în tot timpul de rugaciune din timpul Sfintei Liturghii si în timpul rugaciunii de seara .Ascultând explicatiile Pr Valeriu ,am învatat multe lucruri pe care nu le stiam
Ne-am dori sa petrecem mai mult timp în casa Domnului ascultând Slujbele Dumnezeiesti ,dar viata  de zi cu zi nu te lasa lucrurilor dorite ...Aceste  trei zile petrecute la manastirea de la Sovagneac ne-au facut sa constientizam cât de mare nevoie avem sa ne umplem viata cu cuvântul lui Dumnezeu .
Multumim maicilor Ecaterina si Ioana care ne-au primit cu atat drag si de care ne-am despartit cu mari emotii.
Familia BEZOTSTII înca mai suntem cu gândul la Manastirea Sauvagneac :la peisajele ,linistea si la caldura  sufleteasca  de la maicile care ne-au primit .Cazarea a fost extraordinara (cu camere bine încalzite si foarte frumos amenajate )
Copiii mei ,Gheorghe si Ion ,ma tot întreaba când mai mergem la Sauvagneac?
Christina  si Alexandrina;Am fost  foarte fericite  în vacanta de toamna când am venit în tabara  de copii la Sauvagneac .Maicile se îngrijeau foarte mult de noi  ,ne-am  facut multi prieteni ,am participat la multe activitati,etc...si când am aflat ca venim iar la Sauvagneac  am sarit în sus de bucurie . Ne place mult sa venim la manastire ,avem timp sa le facem pe toate :rugaciune,activitati serioase ,plimbari si mai ales avem timp si spatiu pentru  joc.
Asteptam cu nerabdare -vacanta urmatoare!

 
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal