Donatii - Biserica Ortodoxa Sfîntul Stefan Cel Mare din Paris

Du-te la conținut

Meniul principal :

Donatii

Proect

Biserica Înaltarea Domnului si Sfântul Stefan cel Mare

Din voia Lui Dumnezeu si cu binecuvîntarea Î.P.S. Mitropolit IOSIF, în anul mântuirii 2007, în data de 21 octombrie s-a nascut o noua comunitate ortodoxa în trupul tainic al Lui Hristos care  este Biserica, ce poarta numele Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfânt.
Dreptcredinciosul Voievod Stefan Voda în timpul domniei sale s-a dovedit a fi un aparator neânfricat al hotarelor tarii si a credintei stramosesti, a întregii crestinatati. El a luptat impotriva  cotropitorilor din afara (Imperiul Otoman, Regatul Poloniei si Regatul Ungariei). In cei 47 de ani de ani domnie, Stefan cel Mare a zidit cetati militare, dar si cetati ale sufletului, adica multe biserici si manastiri, fiind cel mai de seama ctitori de lacasuri sfinte din istoria tarii sale.
În toate câte le facea arata dragoste, dreptate si marinimie, neuitând  pe cei saraci si suferinzi, rasplatind si ajutând pe vitejii osteni. Dar n-a uitat sa fie iertator si milostiv cu toti cei care se pocaiau si îsi cereau iertarea. Asa îi scrie Voievodul vornicului Mihu, fugit miseleste din tara, dar care voia sa se întoarca si sa fie credincios Sfântului Stefan: " Te-am iertat si toata mânia si ura am alungat-o cu totul din inima noastra. Si nu vom mai pomeni în veci, cât vom trai, de lucrurile si faptele petrecute: ci te vom milui si te vom tine la mare cinste si dragoste… ".
Desi a fost încercat de numeroase suferinte: rana de la picior capatata în lupta de la Chilia, moartea a patru copii si a doua sotii, tradarea unor sfetnici si multe razboaie, nu si-a pierdut niciodata nadejdea în Dumnezeu, ci si-a purtat crucea vietii sale cu rabdare crestineasca, luptând cu dârzenie si neîntrecuta iscusinta împotriva dusmanilor tarii si ai credintei.
De aceea, istoria marturiseste ca Evlaviosul Stefan Voda a trait nu pentru sine, ci pentru tara si dreapta credinta crestina. El aducea multumiri si lauda lui Dumnezeu, nu numai atunci când biruia, ci si atunci când era biruit, fiind pentru noi un mare dascal al pocaintei.    
Stefan cel Mare "s-a stramutat la lacaurile de veci" la 2 iulie 1504.
Iar la moartea sa - cum zice cronicarul Ion Neculce, - a fost jelit de tot norodul, ca s-a luat de la dânsii asemenea piatra de mult pret si faclie a dreptei credinte si a dragostei de neam. Si l-a îngropat tara cu multa jale si plângere în Manastirea Putna, care era de dânsul zidita. Atâta jale era, de plângeau toti, ca dupa un parinte al lor, caci cunosteau toti ca s-au pagubit de mult bine si mult aparare. Iar poporul cel binecredincios se tânguia la savârsirea sa cu multe lacrimi si întristare:
"Plânge dealul, plânge valea,
Plâng padurile batrâne,
Si norodu-n hohot plânge:
Cui ne lasi pe noi, stapâne...".
"Cei dupa moartea lui pâna astazi îi zic "Sveti" - Sfântul Stefan Voda, - nu pentru suflet, care este în mâna lui Dumnezeu, ca el înca a fost un om cu pacate, ci pentru lucrurile lui vitejesti, care nimeni din domni, nici mai înainte, nici dupa aceea, nu le-au ajuns...", precum scrie cronicarul Grigorie Ureche.  
Sa-l cinstim cu evlavie, aici departe de tara, pe pamânt strain, dar cu aceeasi credinta bimilineara, mostenita de la sramosii nostri. Care desi au avut multe încercari (pe vremea lui Stefan - navalirile pagânilor, pe vremea bunicilor - deportarile, profanarea bisericilor, iar pe timpurile noastre - exilul, cu riscul de ratacire de la dreapta credinta.
Rostul nostru pe accest pamânt este sa ne unim fortele în credinta în Dumnezeu, si-i cerem ajutorul, ca prin rugaciunea spre Sfântul Stefan cel Mare si ajungem si noi cei de astazi sa ctitorim un sfânt lacas pe acest pamânt, pentru ca urmasii nostri sa transmita mai departe credinta, datina, cultura neamului nostru.
Sa ne ajute Dumnezeu.

Parintele Valeriu JORNEA
      Parohul Bisericii  Înaltarea Domnului si Sfântul Stefan cel Mare.
www.paris5.mitropolie.eu  

  

Pentru toti care doresc sa sustina Biserica si acest proect pentru Lacasul Sfint pot face contributii drect la Biserca sau prin transfer utilizînd datele de mai jos:

Titulaire de Compte:
Association L'Ascension de Notre Seigneur et Saint Stèphane le Grand
Chez Mr. JORNEA
1,Av.Descartes
95230 Soisy Sous Montmorency

Code Banque:
10278
Code Guichet:
06346
Numero de Compte:
00020611841
Code BIC:
CMCIFR2A

IBAN:
FR  76  1027  8063  4600  0206  1184  169

Multumim frumos pentru jertfa facuta în numele Domnului si Dumnezeu sa ne rasplateasca fiecaruia dupa osteneala sa.


 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal